Navigácia

  • Zápis do prvého ročníka

    Zápis do prvého ročníka

    V utorok 16. 4. prebehol v našej škole zápis budúcich prvákov.  Predškoláci cez rozprávku Ako išiel slimák Vilko do prvej triedy, pomáhali Vilkovi vypracovať školské úlohy. Každý predškolák dostal svoj zošit budúceho prváka, v ktorom ukázali, čo všetko už vedia. A veru vedia toho naozaj dosť a nerobilo im žiadny problém vypracovať úlohy. Usilovne a mnohí samostatne zdolali svoj zošit. Na záver boli odmenení výrobkami, ktoré pre nich pripravili pani vychovávateľky a žiaci   ŠKD. A samozrejme dostali  aj svoj zaslúžený certifikát predškoláka.

  • Aktivity o knihách

    Aktivity o knihách

    Dňa 05. 04. 2024 sme v škole usporiadali jeden deň venovaný knihám. Ja a Timi Koštialová sme si prichystali rôzne aktivity ako napr. pantomíma, vedomostný kvíz, a ďalších mnoho aktivít na tému knihy. Triedy boli rozdelené na skupiny, to znamená, že každá trieda mala v inú hodinu tieto aktivity. Pracovali sme s 1. a aj s 2. stupňom.

     Som rada, že sme mohli aspoň jeden deň venovať knihám a literatúre, lebo si myslím, že je to pre nás, dospievajúce deti, veľmi dôležité. Knihy nám pomáhajú rozvíjať slovnú zásobu, ktorá je bohužiaľ v tejto dobe rozdielna ako kedysi. Preto dúfam, že deti ktoré si knihy nedoniesli alebo ich ani nečítajú, že sme ich aspoň malým krokom naviedli, že knihy sú pre nás dôležité.  

    Žiakom ďakujeme za ich spoluprácu a pozornosť a taktiež ďakujeme aj tým, ktorí sa akokoľvek podieľali na tejto akcii.

                                                                                            Juliana Lokšová    

  • Oznámenie o zápise do prvého ročníka základnej školy

    Oznámenie o zápise do prvého ročníka základnej školy

     

    Zápis do prvého ročníka

    Základnej školy ako organizačnej zložky Spojenej školy, Školská 35, Nemecká

    sa uskutoční

    v utorok 16. apríla 2024 o 15:00 h v budove školy

    za účasti zákonných zástupcov a detí

          

    Zápisu do prvého ročníka základnej školy sú povinní sa zúčastniť zákonní zástupcovia so svojim dieťaťom, ktoré

    1. do 31. augusta 2024 dovŕši šesť rokov veku a bude plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole alebo
    2. do 31. augusta 2024 dovŕši šesť rokov veku a v školskom roku 2024/2025 bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole alebo
    3. v školskom roku 2023/2024 pokračuje v plnení povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole.

    Zákonný zástupca môže na plnenie povinnej školskej dochádzky prihlásiť aj dieťa, ktoré do 31. augusta 2024 nedovŕši šesť rokov veku.

     

    Zápisu do prvého ročníka Základnej školy ako organizačnej zložky Spojenej školy, Školská 35, Nemecká sa môžu zúčastniť zákonní zástupcovia so svojim dieťaťom, ktoré

    1. má trvalý pobyt v školskom obvode Základnej školy ako organizačnej zložky Spojenej školy, Školská 35, Nemecká, ak pre svoje dieťa nevybrali inú základnú školu alebo
    2. nemá trvalý pobyt v školskom obvode Základnej školy ako organizačnej zložky Spojenej školy, Školská 35, Nemecká.

     

    Zákonní zástupcovia sú povinní pri zápise predložiť

    1. rodný list dieťaťa,
    2. platný občiansky preukaz,
    3. v prípade zverenia dieťaťa jednému z rodičov aj rozhodnutie súdu o zverení dieťaťa,
    4. v prípade dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami aj písomné vyjadrenie centra prevencie a poradenstva vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa,
    5. v prípade dieťaťa, ktoré do 31. augusta 2024 nedovŕši šesť rokov veku, aj súhlasné vyjadrenie centra prevencie a poradenstva a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast.

     

    V prípade, že zákonný zástupca neprihlási svoje dieťa, ktoré dovŕši šesť rokov veku k 31. augustu 2024 a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole dopustí sa priestupku (alebo správneho deliktu, ak ide o právnickú osobu), za ktorý mu obec uloží pokutu podľa § 37 ods. 3 alebo § 37a ods. 1 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov vo výške od 30 eur do 331,50 eur, a to aj opakovane.

     

    V prípade nejasností alebo náhradného termínu zápisu môžu zákonní zástupcovia kontaktovať riaditeľku školy, Mgr. Annu Petrášovú, PhD., na telefónnom čísle 0903 450 874 alebo e-mailom ssnemecka@gmail.com.

     

    Informacny_letak_pre_rodica.pdf

  • Marcové čítanie

    Marcové čítanie

    Knihy sú bránou do sveta poznania. Mnohí z nás ich nepochybne majú odložené nielen v poličke, ale i v srdci. Hoci azda každý vie, že marec je venovaný knihám, málokto aj tuší, prečo je tomu tak. Dňa 10.3.1796, teda presne pred 228 rokmi sa narodil Matej Hrebenda Hačavský, na počesť ktorého je už od roku 1955 v bývalom Československu marec považovaný za mesiac knihy. Posledné dva marcové týždne štvrtáci chodili budúcim školákom v materskej škole čítať rozprávky pred poludňajším spánkom. Štvrtáci si pretrénovali čítanie a deťom v materskej škole tak hádam spríjemnili zaspávanie. A možno sa im snívalo aj , ako sa raz naučia čítať si rozprávky aj pre seba.

  • Predškolákov pozvali štvrtáci na návštevu

    Predškolákov pozvali štvrtáci na návštevu

    Vo štvrtok 21.3. si pozvali štvrtáci do triedy na návštevu budúcich školákov, aby si vyskúšali „prácu“ v školských laviciach.  Každý predškolák dostal pracovný list s tromi písmenami a obrázkami, ktoré sa začínali na tieto tri písmená. Štvrtáci postupne čítali hádanky na každý obrázok a šikovní predškoláci uhádnuté obrázky vyfarbovali a priraďovali k správnym písmenám. A veru išlo im to veľmi dobre. Na záver nám budúci školáci zaspievali a zarecitovali aj o Veľkej noci a poriadne dlho sme mali čo počúvať. Ako odmenu pripravili štvrtáci predškolákom darčeky na predmetoch výtvarná a pracovná výchova. Štvrtáci zase boli odmenení cukríkmi a dekoratívnymi darčekmi.  

  • Global Money Week

    Global Money Week

    21. marca sme sa pridali k celosvetovej kampani Global Money Week organizovanou Inštitútom bankového vzdelávania Národnej banky Slovenska, ktorá pripomína dôležitosť finančného vzdelávania. Jej cieľom je, aby boli mladí ľudia od útleho veku finančne uvedomelí a naučili sa robiť správne finančné rozhodnutia. Pre žiakov ôsmeho a deviateho ročníka sme uskutočnili prednášku na tému Chráň svoje peniaze, zabezpeč si budúcnosť. Žiaci získali vedomosti o správnom a zodpovednom rozhodovaní sa pri spravovaní svojich účtov a o ochrane svojich peňazí pred možnými kybernetickými hrozbami. V prezentácii a v nasledujúcom kvíze boli zahrnuté témy Phishing, Vishing, Smishing, Pharming a podvodné e-shopy.

  • Európsky kvíz o peniazoch

    Európsky kvíz o peniazoch

    Slovenské národné kolo Európskeho kvízu o peniazoch organizovala Slovenská banková asociácia v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska vo štvrtok 21. marca 2024. Bol zameraný na zlepšenie finančnej gramotnosti 13 až 15-ročných žiakov hravou a zábavnou formou. Európsky kvíz o peniazoch sa hral na platforme Kahoot. Kvíz bol o zapojení, tímovej spolupráci, vedomostiach a zručnostiach. Žiaci si overili svoje vedomosti a zručnosti  z rôznych oblastí napr. z finančnej gramotnosti, digitálnej bezpečnosti,  matematiky a.i.

  • Marec mesiac knihy na prvom stupni

    Marec mesiac knihy na prvom stupni

    Pri príležitosti Marca mesiaca knihy žiakov prvého stupňa milo prekvapili členky Denného stacionára Nemecká. Prečítali im rozprávky z ich obľúbených kníh.  Ich čítanie bolo zaujímavé a pútavé. Bola to zmena, ktorú žiaci s radosťou uvítali. Diskusia a rozhovor o rozprávkach boli spestrením príjemného posedenia pri knihách.

    Odovzdávanie a vzájomné preberanie si čitateľských zručností a pozitívneho myslenia bolo veľmi užitočné a prospešné pre všetkých.

  • Testovanie 9 - 2024

    Testovanie 9 - 2024
  • Enviromentálne aktivity - žabky a mokrade

    Enviromentálne aktivity - žabky a mokrade

    19.3.2024 sa žiaci 1. a 2. a  zúčastnili environmentálnych aktivíty na tému žabky a žiaci 5. ročníka sa oboznámili s mokraďami.   

    Prváci a druháci sa cez príbeh naučili  spoznať  4 druhy žabiek, počúvali aj ich zvuky. Pohybovými hrami napodobňovali žabky a bociana, ktorí ich loví ako potravu. 

    Žiaci piateho ročníka sa na úvod cez hravú aktivitu pravda alebo nepravda dozvedeli zaujímavosti o mokradiach, neskôr cez prezentáciu aj aký majú význam. Tiež spoznali  typických obyvateľov  mokraďového ekosystému. 

  • Futbalový turnaj

    Futbalový turnaj

    Dňa 15.3.2024 sa chlapci zúčastnili na futbalovom turnaji starších žiakov v ZŠ Brusno.Okrem našej školy boli družstvá z Banskej Bystrice,Brezna a domáceho Brusna.Systém turnaja bol každé mužstvo po 3 zápasy.Výsledky našich chlapcov : 3:7 s Brusnom., 4:8 s BB., 6:2 s Breznom.

    Víťazom turnaja sa stali chlapci zo ZŠ SNP BB,ktorí hrávajú 1.ligu za Duklu BB.Naši žiaci skončili na 3.mieste.keď získali rovnako po 3 body s Brusnom a Breznom,ale od 2.miesta ich delil  skóre,ktoré sme mali o gól horšie od Brusna.Reprezentovali nás : Š.Seifert,J.Lokša,M.Štajer,J.Bučko,Š.Šesták,P.Oller,Z.ŠtajerVedúci : Mgr.Rudolf Chromek

  • Predškoláci v prvej triede

    Predškoláci v prvej triede

    Dňa 14.3.2024 prvú triedu navštívili predškoláčikovia našej školy. Naši šikovní prváci zvládli uvítanie, predstavili sa nacvičeným divadielkom, ukázali a predviedli svoje vedomosti zo všetkých predmetov. Porozprávali im, čo ich v prvej triede čaká, poukazovali  im svoje práce.  Do niektorých aktivít sa zapojili aj budúci prváčikovia. Príjemné bolo vzájomné obdarovanie sa vlastnoručne zhotovenými darčekmi, fotenie so smajlíkmi na ruke a originálny pozdrav v závere stretnutia.

  • Okresné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

    Okresné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

    Dňa 7.3. 2024 sa v Brezne v Centre voľného času uskutočnilo Okresné kolo literárnej súťaže Hviezdoslavov Kubín, ktorej sa zúčastnili víťazi školských kôl zo ZŠ v okrese Brezno. Z našej školy sa tejto súťaže zúčastnili štyria žiaci. V I. kategórii nás reprezentovala Emka Páleníková (3.A), v II. kat. nás reprezentovala Stella Simanová (6.A) a v III. kategórii nás reprezentovali Julka Lokšová a Marko Skladaný (9.A). Dvom žiačkam našej školy - Emke Páleníkovej a Julke Lokšovej môžeme gratulovať k postupu do regionálneho kola, ktoré sa uskutoční 26.3. 2024 v Banskej Bystrici, kde si zmerajú sily tentokrát so žiakmi z banskobystrického okresu. Dievčatám držíme silno palce, aby sa im darilo tak ako dnes na okresnom kole.

  • Edukačná exkurzia v Kockovni

    Edukačná exkurzia v Kockovni

    6.3.2024 sa žiaci 4., 5. a 6.A triedy zúčastnili edukačnej exkurzie v Kockovni vo Vrútkach, mestská časť Martin Priekopa. 

    Žiaci si vďaka stavebniciam LEGO Education  postavili žubrienky podľa plánu v tablete, následne ju naprogramovali a tým priniesli do žubrienky život. Žubrienky boli podrobené súťaži, ktorá skončí v cieli prvá.

     

    Vďaka pani lektorke PaedDr. Ivone Smieškovej, PhD., sa žiaci oboznámili s koncepciou STEAME (science, technology, engineering, art, mathematics english), ktorú zavádza do svojich vyučovacích hodín a takto podporuje rozvoj žiakov v týchto dôležitých oblastiach. Okrem toho sa deti rozvíjajú aj v používaní mäkkých zručností - spolupráci, komunikácii, kreativite a kritickom myslení.

     

    Ing. Eva Kostúrová - text a fotky

    Ing. Monika Kováčiková - fotky

     

  • Hawaii a dobrovoľníctvo

    Hawaii a dobrovoľníctvo

    V piatok 1.marca 2024 nás navštívila bývalá kolegyňa Viktória Sedmáková. Prišla nám porozprávať o jej ceste a pobyte na Hawaii. Od septembra 2023 do decembra 2023 trávila čas ako dobrovoľníčka na ostrove Maui. Popritom samozrejme spoznávala aj prírodné krásy ostrova a miestnu kultúru. Pomocou vlastných fotografií a videí v prezentácii priblížila žiakom 9.A, 7.A a 6.A život na opačnom konci sveta.

  • Mŕtve drevo v lese...., a Drop

    Mŕtve drevo v lese...., a Drop

    8.2.2024 sa na našej škole počas 4. a 5. vyučovacej hodiny uskutočnili prednášky na tému: Príbeh o mŕtvom dreve v lese...., a Drop - najväčší lietajúci vták sveta a u nás. 

    Žiaci sa dozvedeli, že kedysi boli státisíce dropov rozšírené od Pyrenejského polostrova  až po Kazachstan. Dnes, žiaľ zostávajú posledné tisíce na 4 lokalitách vo svete. Jedna z nich je aj u nás na Slovensku. Je súčasťou slovensko-rakúsko-maďarsko-českej populácie. Kedysi obýval najmä stepné oblasti nížin v Európe a dnes je na pokraji vyhynutia. 

    Prednáška o mŕtvom dreve nás oboznámila, že ide o posledné štádium životného cyklu stromov. Okrem iného je mŕtve drevo aj vynikajúci úkryt pre rôzne druhy živočíchov, potrava pre huby, baktérie a saprofytický hmyz, zabraňuje pôdnej erózií a stabilizuje svahy. 

     Súčasťou prednášok boli aj zhliadnutia filmov o dropovi a mŕtvom dreve. Žiaci sa zapojili do pripravených aktivít, ktoré mal pán Popovič pre nich nachystané.  

  • KARNEVAL 2.stupeň

    KARNEVAL 2.stupeň

    Dňa 31. 01. 2024 sme my deviataci zorganizovali karneval pre 2. stupeň. Deň pred karnevalom sme vyzdobili jedáleň. Vyzdobovali sme ju takmer dve vyučovanie hodiny, ale poviem vám, že ozaj stála za to. Ráno v deň karnevalu sme sa všetci prezliekli za rôzne zaujímavé masky. Karneval bol plný zábavných hier a aktivít, ktoré mali na starosti deviataci. Samozrejme, že ani tento karneval nebol bez tradičných čerstvých šišiek, za ktoré ďakujeme našim kuchárkam. Karneval bol sprevádzaný tancom a skvelými pesničkami. Musím uznať, že tento rok aj naše pani učiteľky mali skvelé masky, ktoré veľmi pobavili.

    Juliana Lokšová

  • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

    Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

    Školské kolo v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín sa uskutočnil 25.1.2024. Súťaž je určená pre žiakov 2. – 9. ročníka. Odborná porota mala veľmi ťažkú úlohu – vybrať tých najlepších recitátorov. Recitátori tento rok, tak, ako aj po minulé roky prišli naozaj veľmi dobre pripravení. Víťazi jednotlivých kategórií postúpia na obvodné kolo do Brezna, držíme im palce!

    Výsledková listina:

    I. kategória žiakov 2. – 4. ročníka

    v prednese poézie:                                         v prednese prózy:

    1. miesto - Páleníková E. (3.A)                     1. miesto – neudeľuje sa

    2. miesto – Dunajská S. (3.A)                       2. miesto – Potančoková V. (4. A)

    3. miesto – Magurová M. (3.A)                     3. miesto – neudeľuje sa

    II. kategória žiakov 5. – 6. ročníka

    v prednese poézie:                                         v prednese prózy:

    1. miesto – Simanová S. (6.A)                      1. miesto – neudeľuje sa

    2. miesto – Cimermanová Z. (5.A)               2. miesto – Petríková A. (5.A)

    3. miesto – Šalkovská S. (5.A)                      3. miesto – neudeľuje sa

    III. kategória žiakov 7. – 9. ročníka

    v prednese poézie:                                         v prednese prózy:

    1. miesto - Lokšová J. (9.A)                          1. miesto – Skladaný M. (9.A)

    2. miesto – Koštialová T. (9.A)                     2. miesto – Dunajská S. (9.A)

    3. miesto – Snopková D. (9.A)                      3. miesto – neudeľuje sa

  • Majstrovstvá Európy - Biatlon 2024 Osrblie

    Majstrovstvá Európy - Biatlon 2024 Osrblie

    V stredu 24.januára 2024 sme so žiakmi 7.A, 8.A a 9.A vymenili vyučovanie v škole za povzbudzovanie športovcov v Osrblí. Tu sa konali Majstrovstvá Európy v biatlone. Vlakom a autobusom sme sa dopravili k Národnému biatlonovému centru, kde o 10:30 odštartovali vytrvalostné preteky mužov na 20 km. Počasie nám veľmi neprialo. Padal sneh s dažďom, ale na dobrej nálade nám to neubralo. Popri povzbudzovaní sa žiaci stihli venovať aj iným zimným radovánkam – napríklad guľovačke.

  • Školské kolo geografickej olympiády

    Školské kolo geografickej olympiády

    18.januára 2024 sa uskutočnilo online školské kolo geografickej olympiády. V kategórii E (8.A - 9.A) súťažilo 13 žiakov. Úspešným riešiteľom bol Jozef Pocklan, ktorý postúpil do okresného kola. V kategórii F (6.A-7.A) sa súťaže zúčastnilo 12 žiakov. Úspešnými riešiteľmi, ktorí zároveň aj postupujú do okresného kola, boli Jerguš Rojík,Lia Jessy Greter a Adam Belko. Z kategórie G (5.A) z 11 zúčastnených žiakov boli úspešnými riešiteľmi dvaja žiaci, ktorí aj postupujú do vyššieho kola. Sú to Barbora Šuľková a Roman Rojík.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Spojená škola, Školská 35, Nemecká
    Školská 279/35, 976 97 Nemecká
  • 048/618 26 11 (škola)
    0903 450 874 (riaditeľka školy, súkromné)
    0911 188 615 (vedúca školskej jedálne, odhlasovanie stravy)

Fotogaléria